Home - Kan ik u helpen? Wie is Antoon Rensen? Hypnotherapie en trance Welke klachten behandel ik? Wat kost het? Mijn therapeutische toepassingen Hoe beoordeelt u mij als therapeut? Literatuur over hypnose e.d. Links mbt hypnose Over liefde en energie Cursussen Test uw stress Contact en routebeschrijving

Ontspanningstechnieken (inclusief Hartcoherentie)


Inleiding

De vele ontspanningstechnieken die ik toepas zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieŽn:

1.  ademhalingstechnieken
2.  spierontspanningstechnieken
3.  algemene ontspanningstechnieken

Toepassing

Ik werk om meerdere redenen heel veel met ontspanningstechnieken:
  • veel cliŽnten hebben een probleem waarbij spanning of stress op de voorgrond treedt.
  • vaak zijn cliŽnten aan het begin van een sessie nog zo gespannen door de zorgen van alledag, dat ze eerst wat moeten ontspannen, voordat er gewerkt kan worden.
  • veel van deze technieken zijn makkelijk zelf en ook buiten de therapieruimte toe te passen. Dat versnelt het helende proces soms aanzienlijk.
  • sommige ontspanningsoefeningen geven een gevoel van controle over het eigen lichaam. Dat kan een laag zelfbeeld veel goed doen.
  • met name sommige ademhalingstechnieken gebruik ik ook om de cliŽnt beter bij zijn/haar gevoel te laten komen. Een effectieve (buik!)ademhaling helpt blokkades op te lossen.Hartcoherentie

Een vrij nieuwe techniek, die ik onder de ontspanningstechnieken schaar, maar die daar ook los van gezien kan worden, is werken met de hartcoherentie. Hartcoherentie is een staat waarin de hartactiviteit harmonieus of coherent is en waarin we verkeren wanneer we ons goed voelen. Ons hart is permanent onderhevig aan een reeks invloeden die het op elk ogenblik versnellen of vertragen. Dat heeft als gevolg dat de frequentie van ons hart varieert op elk ogenblik, ook al bedraagt het gemiddeld aantal hartslagen bijvoorbeeld 72 per minuut.

Onder invloed van emoties en gevoelens fluctueert de frequentie van ons hart nogal chaotisch. In een toestand van coherentie fluctueert ons hartritme regelmatig, omdat de invloeden waaraan het hart onderhevig is, gesynchroniseerd zijn. Dat resulteert in een gevoel van welzijn en een buitengewone toestand van interne rust.

Deze toestand verschilt van relaxatie, omdat onze waakzaamheid in een toestand van hartcoherentie bijzonder toegenomen is. Alles valt op zijn plaats, ook in onze geest. Deze toestand stelt ons in staat om de activiteiten in ons dagelijks leven beter te beheren, beter om te gaan met stress, angsten, enzÖ Door een vertraging van onze ademhaling gecombineerd met een eenvoudige mentale oefening, kan het hartritme positief worden beÔnvloed. Het is wonderlijk te bemerken dat het hart dan onmiddellijk regelmatig en rustig wordt.In de Verenigde Staten is deze techniek erg bekend onder de naam 'Heart Math' en zijn er (begin 2007) al meer dan 800.000 gebruikers. De hartcoherentie-techniek wordt er vaak toegepast om beter om te kunnen gaan met stress, angst en emoties. Het Heart Math Institute wijdt zich aan het onderzoek ervan. De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat er een echt netwerk " hart/hersenen " bestaat en ze hebben geobserveerd dat er meer bevelen van het hart naar de hersenen gaan dan omgekeerd!

Ze doen tal van onderzoeken en observaties en de weldadige invloed van hartcoherentie is veelvuldig. Men ziet in het bijzonder een aanzienlijke toename van de immuniteit, belangrijke hormonale wijzigingen met, onder meer, een verdubbeling van het "verjongingshormoon" DHEA, evenals een daling van de bloeddruk bij hypertensie (= hoge bloeddruk) patiŽnten.


Namaste Webdesign